Ja, vad vet jag. Jag är bara en vanlig medborgare och världsmedborgare som vill att vi ska få livet tillbaka igen. Det här handlar inte om att vara för eller emot. Det handlar inte om att ha rätt eller fel. Det här är ’långt över’ det. För när en hel värld mer eller mindre är inlåsta, av rädsla isolerar sig och begränsar sina liv, själva. Kuren om en hel världs räddning önskar vi alla lika mycket. Vi är många som vill greppa varje halmstrå just nu för att allt ska bli som vanligt igen. Men att gruppera och vända oss mot varandra, handlar om något annat. Vem som har rätt och vem som har fel. Till vems nytta? Vi behöver nog alla börja tänka själva. Vi är inte barn längre. Men vissa borde ha lärt sig av livets skola, det som våra barn redan förstår. Det som vi har lärt dem. Vi har alla lika värde. Vi är alla fria. Det är olikheterna som är vår styrka. Det är ju sällan svaret som någon ger som är lösningen. Det är frågan som avgör svaret. Så vilken fråga ställer du?
I denna tid avgör Ditt svar. Ditt svar är lika rätt som mitt. Vi har alla lärt oss att respektera varandra för varandras olikheter. Därmed så ger vi oss själva olika svar. Det som passar mig behöver ju nödvändigtvis inte passa dig. Så vad är det som pågår, där bakom kulisserna? När effekten av det som just nu utspelar sig, gör att människor vänds mot varandra. Det har varit en taktik i strid sedan urminnes tider. En vilseledande manöver, att få motståndaren att fokusera på något helt annat under tiden. När kuren för en hel världs räddning är på gång redan innan … Hur är det möjligt?
Det är sällan en cocktail som är svaret för alla. En hel världs lösning ligger sällan i en mans handling. De som vill få oss att tro det, de samma som försöker att vända oss mot varandra. När vi dessutom är uppskrämda och rädda, för våra liv. Att erbjuda en cocktail som en gåva till mänskligheten. Likt riddaren som kommer på sin springare och räddar prinsessan. Det är så de vill att vi ska känna. Om det vore en lösning så vore det fantastiskt.
Men det handlar ju inte om att vara för eller emot, vad som är rätt eller fel. Men hur vet vi det? När inlägg efter inlägg, när film efter film tas bort och försvinner från media. Inlägg och filmer som säger emot, dem som just nu vinner på det här. När all media redigeras likt en regim. Och när mänskliga rättigheter är på väg att sättas ur spel. Men vi har alla våra skäl, till att vi känner som vi gör. Det finns inget rätt eller fel. Bara olika. Och att nu döma och få oss att vända oss mot varandra. Det har mänskligheten upplevt förut. Så vad handlar det om den här gången? Ja, ingen gång har det väl i mänsklighetens historia varit en så stor del av befolkningen som är påverkad samtidigt. Och som nu samtidigt är ”inlåsta”, och den här gången fått oss att låsa in oss själva. Tack vare utvecklad teknik kan information spridas i vår tid till stor del av världens befolkning nästan samtidigt.
Det är något som känns så galet fel. Hur ska jag då kunna var tyst, när jag bryr mig om dig och ’våra’ barn. Tänk om det inte är rätt? Tänk om vi efteråt kommer att skriva in i historieböckerna om en hel världs- och tidernas största bedrägeri. Där en hel värld, en hel jords befolkning blev förda bakom ljuset. För vem är det som tjänar på det här? När en hel värld mer eller mindre har stängts ner. Där människor skrämts upp och därefter blivit tillsagda och lydigt låst in sig själva. ‘Stängt’ sina butiker och restauranger och caféer, ‘stängt ner’ företag och alla gemensamma inrättningar även inom vård, är begränsade och nedstängda. I rädsla om …. Med hjälp av en informationsteknik vi tidigare inte haft, i en tid när liv ska räddas till varje pris. Hur ska man sätta ord på allt detta? När det verkar censureras och tas bort, alla de inlägg och artiklar som visar en annan sida av myntet. I en demokrati finns en frihet om det fria ordet och alla röster räknas. Det börjar kännas otäckt.
Ja, vad vet jag? Som sagt, jag är bara en vanlig medborgare och världsmedborgare som vill att vi ska få livet tillbaka igen. Och som också är rädd om ‘våra barn’. Det handlar inte om att jag är för eller emot, det handlar inte om att ha rätt eller att ha fel. Det här är ‘långt över’ det. För när en hel värld mer eller mindre är inlåst, av rädsla isolerar sig och begränsar sina liv, och dessutom är på väg att tas ifrån sina mänskliga rättigheter, så verkar det handla om något annat. Vad är det som pågår? Vem kan man lita på?
(Av Maria Mattsson)