#101

APRIL/MAJ
2019

NYHETSBREVET EXKLUSIVT FÖR MEDLEMMAR I
GOLDEN CIRCLES NETWORK

 

VÄLKOMMEN

 

Välkommen till denna vår första utgåva av GC Magazine. Nyhetsbrevet inom Golden Circles Network. I det här Nyhetsbrevet har vi i huvudsak två teman: Mindfulness och Meditation. Det finns bland annat en kraftfull Meditation där du kan scanna din kropps status och balansera den där det behövs. Här kan man också läsa om vad som händer i kroppen när man mediterar och skillnaden på effekt vid olika typer av meditationer, men även vilken effekt det kan få i livet. Vidare skriver vi om vikten av att affirmera, hur man genom att fokuserat affirmera kan nå sina mål och drömmar snabbare. När man också avslutar med att Manifestera i sin tanke, det pratar man inte så mycket om.

I detta nummer tar jag också upp mina egna tankar och erfarenheter, men lyfter även fram ett utdrag från en artikel i tidningen Illustrerad Vetenskap. Artikeln beskriver vad som händer i vår hjärna och vilken effekt Meditation kan få i vår kropp. Vidare en kraftfull meditation skriven av en vän till mig, som kan ge en enorm effekt.

Det handlar som alltid om att få mer kunskap och information, och sedan själv prova sig fram och se hur det känns. Ju mer man övar och praktiserar meditation desto djupare och större upplevelse kan man få. Det är viktigt att vi alla finner vårt eget sätt. Det är ju synd om man missar det mest grundläggande i meditationen, lugnet, som egentligen är det mest självklara att uppleva.
Om man också skapar andra stunder av stillhet i livet, än bara sin meditation, så ger det en förstärkt effekt och verkligen lyfter en framåt. Först då vet man vilket håll man ska gå, eller vilka beslut man ska ta. 

Jag är också fascinerad av hur mycket som vi kan påverka våra liv genom hur vi tänker, lever och hur och vad vi äter. Stilla stunder förstärker vårt lugn, och minskar vår stress. Tänk även på detta när du förbereder din mat, och sedan sätter dig ner i lugn och ro för att äta. Det gäller att vi lär känna oss själva, och vad som är bäst för var och en utav oss. Det enkla, självklara är ofta det vi först tappar bort där, mitt i allt och livet. Det är så lätt att ta efter och göra exakt som någon annan gör eller har gjort, som om någon annan skulle sitta på allas våra svar. 

Allt är så fascinerande. Hela livet är verkligen en enda lång spännande utvecklingsresa. Vi går aldrig i mål, kommer aldrig till en tidpunkt då vi är helt färdiga. Därför är det viktigt att vi alla stannar upp och reflekterar, ser att vi alla är unika. Det är ju därför det är så viktigt att vi även delar med oss till varandra. Jag vill nu fortsätta att möta människor på det här sättet, så det var därför jag skapade det nätverk som jag själv behöver och vill vara en del av. Ett nätverk för de mest grundläggande och självklara frågorna i livet, så att vi inte glömmer bort dem. För om vi inte har koll på alla de här delarna så missar vi själva poängen med livet!

Tack för senast till er som var med på Vårens Event, Nätverkets första event där Dr Soki Choi var kvällens Gästföreläsare. Hon pratade om den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna. Soki har också skrivit den första Gästkrönikan, med titeln: Vem styr vem egentligen?

Den 10 juni är det GC Sommar Event vid Rosendals Wärdshus i Stockholm. En av kvällens gästföreläsare är Dr Sanna Ehdin. Den här kvällen är öppen för alla som har ett genuint intresse för sin egen personliga utveckling, och som vill höra mer om Golden Circles Network. 
Varmt välkommen!

Låt dig inspireras av denna första utgåva av nätverkets Nyhetsbrev.

/Maria

Maria Mattsson
Grundare GC Network

TACK FÖR SENAST

Ett stort tack till er alla som kom och förgyllde kvällen den 8 april!
Det var för mig en fantastisk kväll. Känner mig så otroligt glad och tacksam för den speciella kvällen. En kväll att mötas och ha trevligt tillsammans. Vi blev närmare 70 personer, alla speciellt inbjudna för att få höra mer om det nya medlemsnätverket ”Golden Circles Network”. Kvällen inleddes med mingel, lite mat och bubbel i glasen. 

Jag, Maria Mattsson, Nätverkets Grundare presenterade under kvällen det nya medlemsnätverket: Golden Circles Network. Jag berättade om bakgrunden till att jag nu startar upp det nätverk som jag själv behöver och vill vara en del av.

Dr Soki Choi var kvällens Gästföreläsare och talade om sin senaste bok: ”Kimchi och Kombucha – Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna”.

Hon inledde med att på ett personligt sätt berätta om sitt liv, vad som har tagit henne dit hon är idag, varför hon brinner för just de här frågorna och vad hon tror på. Det blev en föreläsning som gav oss insikt i hur intelligent vår kropp är, hur allt hänger ihop och samverkar. 

Ny banbrytande forskning pekar på att fibrer och nyttiga bakterier skulle kunna förebygga och reducera stress, ångest och depression samt till och med förbättra symtom hos personer med alzheimer och autism. Upptäckten av kopplingen mellan tarmbakterierna, tarmen och hjärnan är något av det mest spännande inom medicinsk forskning just nu. Soki berättade om de senaste genombrotten i forskningen om den så kallade tjärn-tarm-axeln och hur dina tarmbakterier påverkar din hjärna och psykisk hälsa.

OM SOKI CHOI, PHD
Soki har forskat om komplexa sjukvårdssystem på Karolinska Institutet. Inom ramen för sin doktorsavhandling har hon även gästforskat vid Harvard år 2010. Soki har doktorsexamen från Karolinska Institutet och civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Sokis korrekta titel är Medicine Doktor (Med dr). Hon är dock inte läkare. Hon har föreläst om framtidens hälsa och sjukvård bland annat på ett så kallat TEDx Talk. Hon har även arbetat som FoU-rådgivare vid Karolinska Universitetssjukhuset och vunnit pris för sin avhandling i Europa (2011). I början av 2000-talet blev hon globalt uppmärksammad som IT-pionjär, efter att ha startat ett av världens första appbolag. SVT visade år 2004 en dokumentär om Soki Choi.

GÄSTKRÖNIKA

AV DR SOKI CHOI

Vem styr vem egentligen?

Att mikrober kan manipulera och styra sin värds hjärna och beteende är inte direkt någon nyhet. Ta den numera ökända mikroben Toxoplasma gondii, som bara kan föröka sig i katts tarmar. Därför gör de små mikroberna allt för att hamna i en katts tarmar – kosta vad det kosta vill inklusive sina musvärdars liv. Evolutionen har nämligen programmerat möss att undvika lukten av kattkiss även om de adrig har mött en katt i hela sitt liv. Ganska klokt, eftersom det radikalt ökar mössens chans att överleva. Men möss som är smittade med Toxoplasma gondii beter sig annorlunda. Toxoplasma manipulerar nämligen mössens hjärnor till att bli sexuellt upphetsade av lukten av kattkiss, så att upphetsade möss i praktiken springer rakt in i gapet på katten. På så vis hamnar Toxoplasma-mikrober i kattens tarmar och kan leva vidare. Lömskt, men sant. På liknande sätt spekulerar nu amerikanska forskare om det inte kan vara så att luriga sötsugsbakterier får dig att tråna efter glass och godis, som gör att de kan överleva och fortsätta att öka och frodas i dina tarmar. Då spelar det ingen roll att du intellektuellt vet att sötsaker är dåligt och att du gång på gång har tränat dig i att stå emot glass och godis. Dina biljoner bakterier i tarmen är flera och smartare. De krossar därför lätt din viljestyrka med olika tricks, så att de kan fortsätta att överleva och frodas. 

Har du mega-tur så har du ärvt Christensenella-bakterier från din mamma. Personer med Christensenella kan nämligen äta massa godis och glass utan att gå upp i vikt – orättvist men sant. Denna bakterie är nämligen urusel på att utvinna energi ur maten. Länge var det dock en stor evolutionär nackdel att ha massa Christensenella-bakterier dvs på den tiden då människan halvt utsvulten jagade föda på savannen. Det gäller inte längre. I dagens överflöd av socker och fett flåsar snarare sjukdomar som diabetes och cancer i nacken på dagens ofta stressade och överviktiga människor. Med det sagt, spring nu inte efter dyra kosttillskott som påstår sig ha verksamma Christensenella på burk. Christensenella upptäcktes nämligen så sent som år 2011 och förekomsten tros vara ärftlig (sorry).

Låt oss istället titta på hur forskare tror att vi kan skapa naturlig craving efter hälsosam mat, genom att manipulera tarmfloran. För om du omvänt börjar mata din tarmflora med säg en massa kimchi och kombucha istället för glass och godis, så skulle snälla kimchi-bakterier börja frodas. Med samma teori skulle miljarder kimchibakterier skapa ett så pass starkt kimchisug att du på ren autopilot skulle göra allt för att fortsätta få i dig kimchi (jag vet). Men hur bär sig då bakterierna åt för att manipulera sin värds dvs ditt ätbeteende? Forskare tror att bakterier helt enkelt ändrar smakreceptorerna hos sina värdar (sk host receptor expression). Bakteriefria möss har nämligen visat sig ha helt andra smakreceptorer i tarmen jämfört med normala möss. De hade bland annat betydligt fler ”sweet taste receptors” i tarmen jämfört med normala möss, vilket gick hand i hand med ett starkare sug efter sötsaker. Dessutom har bakterier visat sig kunna manipulera mättnads- och hungerhormoner. Exempelvis sjönk nivån av hungerhormon hos djur efter intag av mjölksyrebakterier. Dessutom kan bakterierna själva tillverka ett stort antal mättnads- och hungerreglerande hormoner, som liknar leptin och ghrelin, vilket ytterligare har stärkt misstanken om att tarmflorans sammansättning kan påverka ätbeteendet.

Vad innebär detta i praktiken? Jo, med biljoner av bakteriella vänner (och fiender) i dina tarmar behöver du kanske inte förlita dig helt på din egen viljestyrka. Istället för att falla offer för socker- och fettälskande bakteriers evolutionära agenda kan du försöka att vara slug nog att ta hjälp av dina snälla bakteriers överlevnadsvilja. Det gäller ”bara” att du med lite mänsklig vilja matar din tarmflora med fermenterad och fiberrik mat tills dess att din armé av snälla bakterier har blivit så pass många att de skapar ett oemotståndligt sug hos dig efter liknande mat. Alltså, genom att du gör halva jobbet och sen ger stafettpinnen till dina snälla bakteriella vänner, så kan de göra andra halvan åt dig genom att skapa sug efter kimchi, kombucha och annan tarmgodis. Det kallar jag win-win!

Ta reda på vad Soki Choi gör, följ henne på www.sokichoi.com eller beställ hennes senaste bok ”Kimchi och Kombucha – Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna”.

MINDFULNESS & MEDITATION

INLEDNING

Av Maria Mattsson

Det skrivs böcker och artiklar och det praktiseras världen över. Mindfulness och meditation. I många kulturer är det en självklarhet, men på något sätt och i vår del av världen, känns det som vi har tappat bort oss. Kanske är det så, som ett led i vårt materialistiska samhälle, där utvecklingen på något sätt har lett in oss att tro att det är någonting utanför oss själva som sitter på våra svar. I Sverige har vi också den så kallade Jantelagen som säger: “Stick inte upp, tro inte att du är bättre än någon annan …” Det finns ju många olika skäl till att vi människor tappar bort oss i tron om livet, vad livet går ut på, och varför vi lever här på jorden. Alla de existentiella frågorna får liksom inte plats i vårt moderna samhälle, och då pratar jag i generella termer. 

Vi är många som mediterar, som genom vår meditation finner ro. På något sätt stillar vi sinnet och ger hjärnan en chans att finna stillhet. Vi sorterar saker som får möjlighet att falla på plats. Sedan kan vi slappna av, för att släppa fram andra delar av vår kapacitet. Delar som på något sätt kan hamna vid sidan av i vårt dagliga liv. 

Det här har varit avgörande för min utveckling de senaste 11 åren. Genom bland annat meditation kommer jag i kontakt med mig själv, mitt inre, min innersta kärna och mycket mer. Jag kommer i kontakt med min inre röst som nu guidar mig genom livet. Det ger mig en skön känsla om livets mening och inte minst ger det mig “mitt eget sätt” att återfå balansen i livet. 

Det är viktigt att vi alla finner vårt eget sätt, men i den processen så kan vi också dela med oss av våra erfarenheter. Dela, vilken effekt det har fått i vårt liv och därmed inspirera och ge tips till andra om olika meditationer och övningar som hjälpt oss. Man kan prova sig fram för att känna efter hur det känns, och känna efter vilken effekt det kan få i ens eget liv. 

Jag tror att även om det idag talas och skrivs om meditation på ett annat sätt än förr, så är det fortfarande många som inte riktigt förstår vilken kraftfull effekt det har.
När man har funnit sitt eget sätt, så kan man finna en stillhet, en känsla av lugn och ro som ger en chans att släppa in, och fram sin fulla kapacitet och potential som människa.

Det är synd att missa den delen, för min erfarenhet är att den är helt avgörande för att finna sin lycka och mening. Inte minst på vägen mot kärlek. Den villkorslösa kärleken börjar först med dig själv. I den stunden som du släpper allt dömande om dig själv, ditt liv, och börjar se dig själv för den du är. I den stunden man släpper dömandet, och inte är så hård mot sig själv, så slutar man också att döma sin omgivning. Vi är alla perfekta precis som vi är. Effekten blir enormt stor! Det är min upplevelse. Att om och när man accepterar sig själv, så accepterar man också sin omgivning helhjärtat. Den villkorslösa kärleken blir verkligen villkorslös. Det får en direkt effekt på hela livet, alla privata relationer påverkas, givetvis också relationerna i arbetslivet och affärslivet. Det är en häftig känsla.

Läste en artikel från en artikelserie som Svenska Dagbladet hade 2012, där journalisten och författaren Anna Bornstein, med nära fyrtio års erfarenhet av stillhetstekniker om meditation under rubriken: ’Så påverkas hjärnan när du mediterar’. Hon skrev också om meditationens olika stadier. Hon menar att brist på vår djupare mänsklighet, intelligens och känsla är värre och farligare för samhället än brist på olja, naturgas och all världens mineraler. 

Det är mer än tänkvärt. Läs även nedan en intressant artikel från Illustrerad Vetenskap, som beskriver hur Meditation kan förändra vår hjärna.

MEDITATION KAN FÖRÄNDRA DIN HJÄRNA

Utdrag ur Artikel i Illustrerad Vetenskap 2017

Ny forskning visar att meditation kan förbättra koncentrationen, reducera stress och skapa fysiska förändringar i hjärnan. Och olika meditationsformer har olika effekter. Meditation har sedan länge praktiserats i olika former inom österländsk medicin och började spridas i västvärlden på 1960-talet. Sedan dess har forskare undersökt vad meditation egentligen gör med våra sinnen, vår hjärna och kropp.

Nu visar ny forskning att regelbunden meditativ träning kan förstärka din koncentrationsförmåga, sänka din stressnivå och förändra din hjärnas struktur. 

MR-BILDER VISAR FYSISKA FÖRÄNDRINGAR
Forskarna undersökte 600 personer som delades in i tre grupper. Varje grupp tränades i en meditationsform som de skulle utöva i 30 minuter om dagen, sex dagar i veckan i tre månader. MR-bilder visade att hjärnans struktur förändrades och att förändringarna hängde ihop med vilken meditationsform deltagarna hade utövat.

Deltagarna hade tränats i mindfullness meditation och hos den här gruppen såg forskarna en ökning av antalet neuroner i prefrontala cortex – den främre delen av pannloben – som till exempel styr de exekutiva funktioner vi använder när vi försöker förstå och lösa problem.

MEDITATION SÄNKER STRESSNIVÅN
De två andra grupperna använde andningsmeditation samt olika övningar utformade för att öka personernas självkänsla. I de här grupperna såg forskarna förändringar i limbiska systemet, det hjärnområde som är förknippat med känslomässig regler. Blodprover visade dessutom att nivån av stresshormonet kortisol hade sjunkit med 51%.

 

MARIAS MEDITATION

Här följer min egen lilla meditation i naturen

Först, börja med, att tänka dig att du går på en stig i en skog. Det är en ljus skog, en bokskog. Marken känns mjuk under dina fötter, som att gå på mossa. Du går förbi en litet träd, en fågel sitter på en gren och tittar på dig. Du fortsätter framåt och mellan träden ser du vattnen som glittrar. När du går närmare ser du en liten brygga och en sten vid vattenbrynet. Du kan välja att sätta dig på bryggan eller stenen. Om du vill kan du ta av dig skorna och stoppa fötterna i vattnet. 

Det är tidig morgon och solen har just stigit upp. Solen värmer ditt ansikte och du njuter av en underbar morgon. Du hör fiskmåsar lite längre bort och en svan familj glider förbi. Ta in deras känsla, för på något sätt så lever de i symbios med naturen, i nuet och sitt eget flöde. En fin påminnelse om att vi också kan göra det. När vi är i vårt flöde, kommer vi till vår rätt.
Ta in solens strålar till ditt hjärta. Det blir varmt i bröstet, och känslan sprider sig i kroppen. Känn hur den varma känslan sprider sig nedåt i benen, ut i armarna och upp till huvudet.
Ta sedan in en stråle av ljus, uppifrån, ner till ditt huvud. Låt strålen flöda ner till hjärtat. Strålen har med sig en liten, liten guldstjärna till ditt hjärta. Stjärnan ger ljus och kärlek till dig nu, och när du som mest behöver.
Kom sakta tillbaka. Hör fiskmåsarna där på avstånd, känn vattnet vid dina fötter. Res dig upp och gå lugnt tillbaka genom skogen, ta med dig känslan av stillhet och ro hela vägen hem. 

När du känner dig stressad nästa gång, kanske i ditt arbete. Ta fram den här speciella känslan som du nu har fått uppleva, för att ge dig en chans att återfå din kraft och balans igen.

MINDFULNESS MEDITATION

Av CC

Med denna mindfulness meditation kan du scanna din kropp

 

1. Börja med att sätta dig ned, så bekvämt som du kan, med fotsulorna mot golvet, med eller utan skor. Lägg handflatorna på dina lår, knän.

2. Slappna av i kroppen och andas lugnt. Känn hur axlarna faller ner när andningen blir lugnare och avslappningen djupare. 

3. Tänk nu att dina fötter vidrör jorden och du är i harmoni med jorden, och allting runt dig.

4. Nu ska du börja att fokusera på kronchakrat, mitt uppe på huvudet.
Tänk att du tar ner ljus. Ett ljus som flödar ner, ljuset ska nå överallt i din kropp. Du ska nu gå igenom kroppen del för del. När man gör detta kan man finna spänningar eller problemområden. Ofta är många av dessa områden fyllda med stress. Du ska inte vara orolig eller undrande över det du finner i din kropp. Du ska bara tänka att du vill fylla den med ljus. Ljuset ger också kraft.

5. Nu vill jag att du tänker att ljuset fortsätter att komma ner till kronchakrat, ovanifrån, men det finns också ett ljus som kommer upp från själva jorden, och kommer in i dina fötter.

6. Nu börjar själva scannand’et av din kropp:
Du börjar vid fötterna, och tänk dig att ljuset nerifrån jorden tar sig upp till dina knän. Notera om du märker spänningar eller smärtor, medan du fortsätter från dina knän upp till höfterna, och vidare upp till överkroppen och i höjd med bröstet.
Den här delen bör du ge lite extra tid, att låta ljuset strömma, så att alla organ får ljus och kraft.

7. När du nått i brösthöjd, andas in och vänd handflatorna uppåt. Andas ut och känn hur du frigör spänningar inom dig, som du kanske inte lagt märke till förut. Låt ljuset fortsätta upp till axlarna, och känn att du slappnar av ännu mer i dina axlar. Låt sedan ljuset flöda ner i armarna och stråla ut genom de uppåtvända händerna.

8. Fokusera återigen på kronchakrat och ljuset uppifrån. Detta ljus är nu vitare och mer kraftfullt. Låt det vita ljuset skölja igenom kroppen uppifrån huvudet och ner till fötterna, men även ut genom händerna. Upprepa minst två gånger till, så att du gör tre gånger totalt varje gång.
Var extra noga när du jobbar uppe vid huvudet, så att du sköljer ur all stress och alla onödiga tankar. Då kan du slappna av djupare och ge dig själv möjligheten att frigöra dig från vardagens stress. 

9. I fall du hittar någon plats i kroppen som känns mörk, tung och dyster, så oroa dig inte, utan fokusera på att skicka mera ljus och kraft till den platsen. Om du vet med dig att du har problem någonstans i kroppen, eller om du har specifika smärtor, kan du också fokusera ditt ljus och kraften av ljuset just dit. Både med ljuset på vägen upp genom kroppen, från jorden. Likväl som när du på slutet “sköljer” ur kroppen med ljus uppifrån. Det viktiga är att inte känna oro, utan istället få en positiv bild och känsla av din kropp.

Nu har vi pratat om fysikt scannande av kroppen, men givetvis kan även scannandet ske genom att frigöra psykologiska och emotionella tillstånd och problem. Känslor brukar ofta lagra sig någonstans i vår kropp. Så den här övningen ger en möjlighet att släppa loss känslor som skaver.

AFFIRMIERA & MANIFESTERA DINA MÅL OCH DRÖMMAR

Av Maria Mattsson

INLEDNING

Det du säger till dig själv får en direkt påverkan på dig och ditt liv. Tänk på att alla dina tankar påverkar dig, om du tillåter det. För vi har alla ett val. Det är därför det är viktigt att vi så långt det bara är möjligt väljer vilka tankar som vi låter påverka oss. Konsten med livet, handlar om att finna sina egna knep för att styra livet, i den riktning man önskar. 

Om nu livet fungerar så att alla våra tankar påverkar vårt liv, så är konsten med livet att lära sig sortera. Så var medveten om att det fungerar på det sättet, och påminn dig själv om kraften i dina tankar. Det är helt avgörande i livet. Effekten av att inte kontrollera och sortera sina tankar kan leda livet i en riktning som tar dig mer och mer ifrån dig själv, din väg och dina värderingar i livet.

Det media förmedlar, blir lätt det budskap vi väljer att ta till oss, och sedan upprepa inom oss. Det som vi tar in, tänker och fokuserar på fortsättningsvis. Naturligtvis påverkar den känslan oss. 

Jag tycker att det är skrämmande att det överlag är ett negativt mediaflöde vi tar till oss. Vi fullkomligt överöses med negativa nyheter, det finns inte längre en balans. Detta när det finns så otroligt många positiva saker som händer i världen varje dag. Det finns så många lyckliga människor överallt, media skulle istället kunna rapportera om dem och allt det goda som finns. Det viktiga är ju att det blir en balans. Vissa dagar känns allting svart och tungt, som om det inte finns något ljus eller hopp. Varför detta ensidiga fokus från media? Vi behöver ju båda delar, balansen är viktig.

För vad händer inom oss om man bara fokuserar på elände och negativa nyheter. Det kan få fruktansvärda konsekvenser. 

Vi behöver påminna oss om, att om vi börjar och slutar varje dag med att ta in och lyssna till all negativ nyhetsrapportering, så får det en påverkan. Det ger ett eländesperspektiv, med en känsla av otillräcklighet och hopplöshet.
Själv väljer jag numera att starta och avsluta varje dag på annat sätt. Jag slår inte på nyheterna och läser inte i nyhetsflödet, väljer istället när jag ska läsa och ta del av senaste nytt.

I idrottsvärlden använder man tankens kraft och affirmation, det är avgörande för framgång. Numera är det oftast mindre än en sekund mellan att vinna eller ‘förlora’, så nu handlar det om vem som är mentalt starkast. 

Vi är många som har erfarenheter från idrottsvärlden, och som både vet och förstår att det är helt avgörande att man använder sig av affirmation, av tankens kraft och skapar sin framgång. En elitidrottare lever i sina mål och drömmar, det genomsyrar hela livet.

Fortfarande 2019 så är det många som verkar glömma bort att arbeta med mental träning även inom idrotten. Att ett hockeylag som tränar och försöker att göra allting rätt, ändå missar att ha en mental coach som arbetar med hela laget, det är för mig en gåta. Egentligen skulle var och en av spelarna, och även tillsammans lära sig att skapa en gemensam målbild för laget och att vinna. En sak är att vi människor ibland tappar bort oss och glömmer bort det enklaste självklara i livet. Men att man i idrottsvärlden, där man till och med har anställda tränare och ledare, helt tappar bort denna viktiga, helt avgörande del i träningen är minst sagt förvånande. Jag skriver om det här, för att det engagerar mig.

Det här gäller ju också inom företagsvärlden. Här arbetar man med strategiska planer som sedan ska genomsyra hela koncernen, där varje del bryts ner i delar. Man översätter den övergripande strategin så att den passar in i varje del i verksamheten. Varje medarbetare behöver till slut förstå hur det dagliga arbetet stämmer överens och arbetar mot de övergripande målen och planerna.

Det man ofta missar är att manifestera hela arbetet. Det gäller både i idrottsvärlden, företagsvärlden men också i livet i övrigt. Att manifestera är den avgörande nyckeln för att få en större träffsäkerhet och verkligen nå dit man vill och önskar. 

 

 

VIKTEN AV ATT MANIFESTERA

Att manifestera sina mål och drömmar, allt det man vill ska hända i livet. Allt det som man vill, önskar och drömmer om. Den här delen är lika viktig som ett fokuserat arbete. Man får en större träffsäkerhet och når snabbare dit man vill. Det är min erfarenhet. Så här delar jag hur jag brukar göra.

Det handlar om att vara sann mot sig själv, sätta mål och drömma stort, för att det ska kunna hända, och drömmarna slå in. För om man lever utan mål och drömmar. Om man bara lever ett händelsestyrt liv, det vill säga lever utifrån att man får se vad som händer. Då lever man ju inte sitt eget liv, lever efter någon annans förväntningar och planer.
Så ta tillbaka taktpinnen och bestäm själv, vad Du vill. Skapa det liv Du vill leva. Din fortsättning, börjar här!

SÅ HÄR BRUKAR JAG GÖRA

1. Sätt dig ner i lugn och ro. Tänd ett ljus om du vill. Ta fram en skrivbok eller ett vanligt papper.

2. Skriv ner dina viktigaste mål, projekt och drömmar. Först på en övergripande nivå, sedan om du vill, specifika mål och andra detaljer, såsom mål i tid. Ju noggrannare man är, desto mer fulländat blir resultatet. Se till att det inte begränsar det du vill ska hända. Jag brukar lämna utrymme åt att oväntade saker kan ske. Jag är specifik och tydlig i mitt mål, men jag skriver inte ner några ”Hur”, dvs hur jag ska ta mig till målet eller drömmen. För styr jag för mycket så kan det begränsa, och då når man kanske inte dit man vill. Det är min egen känsla och erfarenhet.

3. Ibland vet man inte riktigt vad man vill, så känner alla. Då brukar jag gå in i känslan för hur jag vill känna mig, till exempel när jag vaknar på morgonen, eller i mitt arbete: Vilken typ av arbetsrelationer vill jag ha? Hur vill jag känna mig i kontakten med mina kunder, leverantörer etc. Med andra ord, går jag in i en känsla och skapar utifrån denna vad jag vill uppleva.

Om du nu väljer att arbeta på samma sätt som mig, så går du först in i känslan för vad du vill, och skapar utifrån det som är viktigt för dig. Man kan snabbt inse och få en idé om vad man verkligen värdesätter och vad man vill förstärka i livet. Det man verkligen vill, innerst inne förstår man mer specifikt, om man arbetar med känslan på det här viset.

Läs sedan igenom: Gå in i känslan för varje mål eller dröm, som att du redan lyckats uppnå det du vill. Du är redan där. 

4. Svara på följande frågor, för dig själv och inom dig, tillsammans med känslan när du uppnått det du önskar.

Hur känns det? Vad har du uppnått? Vad säger du till dig själv? Vad säger människor omkring dig? Var är du någonstans? Hur ser det ut? Kanske känner du även dofter och upplever en speciell stämning. 

Det här är en viktig del i manifesterandet. För när du går in i en känsla för det du vill ska hända, så ger du dig själv en tydligare riktning. 

5. Repetera och ta nu fram din skrivbok med alla dina mål och drömmar och se till att skapa en liten stund, nästan som en liten ceremoni för dig själv, för att läsa igenom. Sätt dig i lugn och ro, tänd ett ljus och blunda och slappna av en stund. Läs noga igenom mål för mål, med din speciella känsla för varje del. Kanske med någon nära, som du litar på, och som du vill dela din dröm med. 

Det du nu gör är att aktivera ditt nya. Du manifesterar dina önskningar, mål och drömmar, för att de ska kunna hända. Med en större träffsäkerhet kommer du att nå dit du vill.

Låt det inte bli en skrivbordsprodukt, utan ta fram din “mål och drömbok” då och då, reflektera över innehållet. Läs igenom, lägg till eller justera delar som du inte längre vill ha kvar.

Ibland när man inte har så mycket tid, kan det räcka att lägga handen på boken och gå in i känslan. Ju mer man arbetar med det här, desto snabbare kommer man in i känslan, hittar sitt eget sätt, sin egen känsla för att göra det här. 

Allt börjar med ett första litet steg. I den stunden som du verkligen bestämmer dig, från hjärtat, så är du på väg. Allt händer inte på en gång. Men saker kan hända långt snabbare än vad vår mänskliga hjärna kan förstå. Livet är lite magiskt. Det är ett skönt förhållningssätt.

Och sen, det är så lätt att vi är för hårda mot oss själva. Livet handlar om hur vi förhåller oss till allt som händer. Det är mitt val, att ställa mig upp igen, när livet prövar, motgångar ingår. Det är ju med motgångar som vi lär oss, om oss själva. 

Om du upplever att du inte når fram, kommer vidare eller misslyckas. Prova någonting annat, ha en plan B i beredskap. Vägen är sällan rak och ibland är det omvägen som öppnar upp för nya möjligheter, den kan till och med bli en genväg, ibland till något helt annat än vad du väntat dig.

Många gånger upplever jag att livet prövar mig lite extra, precis innan jag når dit jag önskar. Som om jag måste bevisa för mig själv att jag är redo att ta steget till det nya.

En sak till: Allt jag vill är att inspirera till eftertanke. Så gör det på ditt sätt. Det finns egentligen inga rätt och fel. Det enda som vore synd är att inte lägga ribban riktigt högt för vad du vill och drömmer om. Du måste våga, vara modig och sann, mot dig själv. För det är din tid nu. 

Tacka också för allt som är, och allt som varit. Tacksamheten är avgörande för livet och för din fortsättning. För om man inte är tacksam och visar sin tacksamhet för allt man redan har fått, gjort och redan upplevt. Hur vet man då hur känslan av uppskattning faktiskt känns? 

 

Låt oss vara tacksamma för vår morgondag.

8 APRIL

VÅRENS EVENT

KL 18.00 – 20.00
STRANDVÄGEN
STOCKHOM

10 JUNI

GC SOMMAR EVENT

KL 18.00 – 20.30
ROSENDALS WÄRDSHUS
STOCKHOM

26 AUGUSTI

GC FORUM
UPPSTART

STOCKHOM

17 SEPTEMBER

GC FORUM MÖTEN

STOCKHOLM

7 OKTOBER

HÖSTENS
STORA EVENT

 

KL 17.00 – 20.00
STOCKHOM

11 NOVEMBER

GC FORUM MÖTEN


STOCKHOM

9 DECEMBER

GC JULMÖTE

KL 17.30 – 20.00
STOCKHOM

20 JANUARI

GC FORUM DAG

KL 12.00 – 17.00
STOCKHOM