Eva-Lotta Ryd

Eva-Lotta Ryd

 

Gästkrönika

Framtidens Hälsa

Jag vill börja med att tacka för att jag fick komma och föreläsa på Julens event, ett välbehövligt event med fokus på hälsa, stress, ekonomi, balans och återhämtning som avslutades med en underbar meditation som gav lediga tankar och ro. Nu ska jag berätta vad min föreläsning handlade om och ge mina fem bästa råd på vägen.


Om Funktionsmedicin 

Funktionsmedicin är ett förebyggande, holistiskt och individualiserat tillvägagångssätt, som syftar till att på vetenskaplig grund identifiera och behandla grundorsakerna till olika hälsoproblem, stödja livskvaliteten och förebygga sjukdom.
De bakomliggande grundorsakerna till ohälsa är ofta multifaktoriella och komplexa. Varje patient är unik och varje kropp är ett holistiskt system. Att komma fram till grundorsaken gör det möjligt att minska risken för autoimmunitet och eller metabola syndrom (kroniska sjukdomar).
Därför tittar man på hela personen, historia, hormonella balans, livsstil, miljö, kost, näring, mental- och känslomässig hälsa. Inom funktionsmedicin betonas kost-, livsstilsförändringar och näringstillskott som komplement till traditionell sjukvård.

Metabola syndrom och autoimmunitet

I minst 50 år har industriländer upplevt en dramatisk ökning av metabola syndrom och autoimmuna sjukdomar.

”De vanligaste symptomen på låg sköldkörtelfunktion är i dag så vanliga att de nästan räknas som normala”.

Många av grundorsakerna är inflammationer, insulinresistens, genetisk mottaglighet, antigenexponering, stress, näringsbrister, hormonell obalans och ökad intestinal tarmpermeabilitet (läckande tarm).

Vad som händer i tarmen stannar inte i tarmen 

Ca 1 miljon har diagnosen IBS (Irritabel Bowl Syndrom) som är en ”slasktratts” benämning för många olika typer av mag-tarmproblem.
För vad som händer i tarmen stannar inte i tarmen, det kan även skapa inflammationer i hjärnan. Många lider även av psykisk ohälsa, känner ångest, hjärndimma eller oro.
Det är viktigt att förstå de mekanismer som tillåter ämnen att passera tarmbarriären in i kroppen och hjärnan (GBA –GutBrainAxis), för att hälsa betyder inte alltid frånvaro av sjukdom.

Stress påverkar våra hormoner

Stress kan vara både yttre och inre hot – t.ex. att skynda sig, att inte duga eller räcka till, ekonomi, att bli gammal, värk, smärta, svajigt blodsocker, trauma, sorg och emotionella sår.
Vår stenåldershjärna uppfattar detta som hot och blodet går från matsmältningen till stora muskler för att kunna fly eller fäkta, överlevnad är primärt medans näringsupptag, huden, sömn och immunsystem mm blir sekundärt.
Hormoner jobbar ofta ihop med varandra. Ett exempel är OAT Axeln (Ovarie Adrenal Thyroid) där kommunicerar sköldkörteln med binjurarna och äggstockarna. T.ex. en slutkörd stressad kropp (binjurarna) vill inte ha en hög ämnesomsättning (sköldkörteln) eller graviditet (äggstockarna).
Hormonsystemet går på högvarv och vi blir utbrända. Det kan det vara svårt att veta vad som är ”hönan eller ägget” i OAT-axeln.

Kost och näring

En annan viktig sak att poängtera är att nästan alla könshormoner byggs av kolesterol och fettlösliga vitaminer behöver fett, något som vi blivit lärda att vara rädda för. Andra näringsbrister som kan vara vanliga är till exempel B-, C-, D-vitaminer, järn, zink, selen, jod (vid låg sköldkörtel), magnesium, fett och protein etc.
Det är t.ex. vanligt att man misstolkar symptom som frusenhet, kalla händer och fötter och associerar det enbart med sköldkörtelproblem, när det faktiskt kan bero på proteinbrist, t.ex. ca 30% av alla proteiner vi äter går enbart till kroppsvärme.

Vi kanske helt enkelt saknar ”byggmaterial” till kroppens funktioner. Men återigen är det viktigast att optimera sin mage och tarm för att kunna ta upp den näring du stoppar i dig.

”Du är vad du tar upp, inte vad du äter”.

Prova gärna naturlig mat utan gluten, med naturliga fetter/proteiner, mindre kolhydrater och minska på s.k. antinutrienter, oxalater, fytinsyra och eller andra växtgifter, ibland även Goitrogener.
Använd gärna örter och kryddor gurkmeja, vitlök, ingefära och cayennepeppar m.fl.

Summering

De främsta drivkrafterna för den kroniska sjukdomsepidemin är de dagliga interaktionerna mellan individens genetik, miljö, mögel, gifter, toxiner, kost, mage, tarm, hormonella balans, stress samt livsstilsval.

Funktionsmedicin ger en bättre ram för att ta itu med de grundläggande orsakerna till kronisk sjukdomsutveckling. Det är ett av de bästa verktygen vi har för att omvandla epidemin av kronisk sjukdom till en epidemi av hälsa.

Ju mer du förstår om grundorsakerna, hormoner, kost, näring och livsstil, desto mer sannolikt är det att du lyckas hantera din hälsa för att kunna må ditt allra bästa.

 

Eva-Lotta’s fem bästa råd

 1. Bli ägare av din egen hälsa. Stärkt ditt immunsystem och låt maten vara din medicin

 2. Stressreducera.
  Sov ordentligt och läk emotionella sår.

 3. Rör på dig. Var gärna ute i naturen och gör saker som ger mer energi än det tar.

 4. Minska på inflammationsdrivande mat.
  T.ex.
  socker, vitt mjöl, omega 6 (ex. margarin, solrosolja, majsolja).

 5. Hormonbalans.
  Könshormoner, stresshormoner och sköldkörteln

 

Gå tillbaka och läs vidare!
solöga biografi

Eva-Lotta Ryd

Eva-Lotta är certifierad funktionsmedicinsk terapeut, hormonterapeut och andningsinstruktör. Hon hjälper människor från när och fjärran med funktionsmedicinsk kost- och näringsoptimering, hormonhälsa och hälsotester, håller kurser online via virtuella klassrum och föreläser i hela Sverige. Hon brinner för kost, hälsa och vetenskap baserad på en holistisk evolutionär grund.

Funktionsmedicinen är ett medicinskt område som strävar efter att på vetenskaplig grund identifiera och behandla grundorsakerna till olika hälsoproblem.
Eva-Lotta har tidigare arbetat inom medicinteknik för cancerbehandlingar och sjukdomar i hjärnan på ett internationellt medicintekniskt företag inom neuroscience.

Mer om Eva-Lotta Ryd:
Hemsida www.funktionsmed.se
E-post info@funktionsmed.se
FB
www.facebook.se/funktionsmed