Solöga gästskribent

Caroline Giertz

Gästkrönika

Livets små pusselbitar

Alla drabbas vi av motgångar, katastrofer, hjärtesorg och kanske utmattning någon gång under livet. Och alla undrar vi emellanåt vad vi håller på med, om vi har någon livsuppgift, vart vi är på väg och vart vi vill.

Den typen av frågor nästan förlamade mig i yngre år. Som om det fanns nåt stort jag missat. Nåt som var helt rätt, nåt jag inte kommit på än. Nåt som var mitt ansvar att klara av. En livsuppgift, en väg att gå.

Nu, vid den mogna åldern av 63, har jag insett något annat.

Livet består av små bitar. Att fokusera på dom är hemligheten. När jag är i sorg och utmattad väljer jag att glädjas åt vardagstrivialiteter. Le åt någon på bussen. Äta en jordgubbe. Dricka te ur en kopp, en kopp som tillverkats bara för att det ska vara möjligt för mig att dricka te ur den. Tänk om det vare sig fanns koppar eller glas? Min pyjamas lena och omfamnade tyg. Att jag har en säng att sova i. Det blir som små tomtebloss i mörkret. Och så småningom luckras den där tunga tröstlösheten upp, de små skimrande bitarna brer ut sig och en dag inser jag att livet är rätt okej igen. Det får ta tid, det är okej, men det finns alltid något att glädjas åt. Alltid.

Och när det gäller livsuppgiften – vissa kanske hittar nåt som känns helt rätt – för mig blev det att skriva ”Ashimas bok” – men det är inte den som fyller mig med tacksamhet idag. Det är inte den som gör att jag kommer kunna dö med ett leende. När det nu blir dags. Det är alla små bitar. Mina barn, mitt hem, mina vänner. Glädjen över att ha hjälp många, glädjen över att själv ha fått hjälp. Ofta från oväntat håll. Tacksamheten över att ha fått leva i denna turbulenta tid. Tacksamheten över att alls har fått leva. Allt det vackra jag sett och gjort.

Världen är vacker. Varje dag finns det nåt vackert där att upptäcka.

 

Gå tillbaka och läs vidare!
solöga biografi

Caroline Giertz

Caroline Giertz är mest känd som journalist, författare och programledare.

Vi fick på Sommar Eventet lyssna till ett personligt porträtt om livet, andligheten och vägen till att vilja göra TV-programmet ‘Det okända’ i 16 år.